Säteilyturvallisuusvastaavan (STV) koulutus tarjoaa kattavan perehdytyksen säteilyturvallisuuden hallintaan. Koulutus on suunnattu henkilöille, jotka toimivat säteilyturvallisuusvastaavina, käyttävät työkseen säteilyä tuottavia laitteita ja haluavat kehittää osaamistaan säteilyturvallisuuden varmistamisessa. Opit koulutuksessa säteilyturvallisuuden perusperiaatteet, säteilysuojelusta, säteilylaitteiden tunnistamisesta ja mittausten suorittamisesta. Lisäksi osallistujat oppivat säteilyturvallisuusmääräyksistä umpilähteiden, röntgentoiminnan ja avolähteiden käytössä.

Säteilyturvallisuusvastaavan tehtävänä on huolehtia säteilyturvallisuudesta toimipaikassaan. Turvallisuuslupaa edellyttävässä säteilytoiminnassa toiminnanharjoittajan on nimettävä säteilyturvallisuusvastaava (STV), jolla on osaamisalalleen soveltuva koulutus ja riittävä työkokemus. Tämä koulutus pätevöittää säteilyturvallisuusvastaavaksi, erityisesti umpilähde- ja röntgentoiminnan sekä avolähteiden käyttöön (luokka 3).

Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että säteilyturvallisuusvastaavat omaavat tarvittavat tietotaidot huolehtia toimipaikkansa säteilyturvallisuudesta itsenäisesti. Koulutus täyttää Säteilyturvakeskuksen (STUK) vaatimukset ja säteilylain edellyttämät kriteerit. Kurssin päätteeksi osallistujilla on mahdollisuus suorittaa kuulustelu ja saada virallinen todistus koulutuksen suorittamisesta. Ennen koulutukseen osallistumista on suoritettava ennakkotehtävät (11 tuntia), joilla varmistetaan osallistujan riittävä osaaminen ennen koulutuspäiviä.

Tietoa säteilyturvallisuusvastaavan (STV) koulutuksesta

Koulutuksen kesto
Kaksi (2) työpäivää.
Koulutus koostuu kahdesta 8 tunnista lähiopetuspäivästä ja 11 tunnista itsenäistä opiskelua ennen lähiopetusta. Ennakkotehtävät saat ilmoittautumisen jälkeen. Koulutuksen pääteeksi on mahdollista osallistua kirjalliseen kuulusteluun.
Toteutustavat
Luokkahuone
Koulutus sisältää myös itsenäistä opiskelua.
Hinta
Koulutuksen hinta on 1 340 € + alv / osallistuja
Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.
Pätevyys
Kurssi on Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksymä koulutus säteilylähteiden luokassa 3. Koulutuksen käynyt saa todistuksen.
Koulutus omalle ryhmälle
Järjestämme myös ryhmäkoulutuksia!
Lue lisää sivun alareunasta.

Säteilyturvallisuusvastaavan perusteet kurssisisältö

 

Säteilyyn liittyvää perustietoa

 

  • Ydinfysiikka
  • Säteilyfysiikka
  • Radiokemia
Säteilyn mittaaminen ja laskentamenetelmät

 

  • Säteilyn mittaaminen ja mittausmenetelmät
  • Säteilydosimetria
  • Säteilysuojausten suunnittelu
Säteilysuojelutoiminta

 

  • Säteilybiologia
  • Suureet ja yksiköt
  • Perusperiaatteet ja eettiset näkökohdat
  • Väestönsuojelu sisältäen kontaminaation sekä ympäristön altistusreittinä
  • Lainsäädäntö ja kansainväliset suositukset
  • Säteilyturvallisuus- ja turvajärjestelyt säteilyn käyttöpaikalla
  • Riskien tunnistaminen ja varautuminen säteilyturvallisuuspoikkeamiin
  • Toiminta säteilyturvallisuuspoikkeamissa
  • Johtamisjärjestelmä sekä yhteistyö STA:n kanssa
  • Turvallisuuskulttuuri, säteilysuojelun täydennyskoulutus ja laadunvarmistus
Säteilytoiminnan asiantuntemus

 

  • Toiminta, säteilyn käyttötavat, säteilylähteiden ominaisuudet ja käsittely
  • Hankintaprosessi, asennus, huolto ja korjaus
  • Kauppa, kuljetus ja siirrot
  • Kirjanpito, varastointi ja käytöstä poistaminen
  • Radioaktiivisten jätteiden käsittely, päästöt, dekontaminointi

Kurssin osallistujille tarjotaan mahdollisuus osallistua kuulusteluun koulutuksen lopussa. Ne, jotka läpäisevät kuulustelun, saavat todistuksen kurssin suorittamisesta.

Säteilyturvallisuusvastaavan (STV) koulutus sisältää myös itsenäistä opiskelua

Ennen koulutukseen osallistumista osallistujan on suoritettava ennakkotehtävät, jotta hänellä on riittävä osaaminen koulutuksen sisältöön. Ilmoittautumisen jälkeen lähetämme kutsukirjeen ja ennakkotehtävät koulutukseen osallistuville. Varmistathan, että sinulla on aikaa opiskella 11 tuntia itsenäisesti ennen koulutuspäivää.

Säteilyturvallisuusvastaava koulutuksen oppimistavoitteet

Säteilyturvallisuusvastaavan (STV) koulutuksen tavoitteena on valmistaa osallistujat toimimaan säteilyturvallisuusvastaavina ja huolehtimaan säteilysuojelun toteutuksesta omassa toimipaikassaan. Koulutus perehdyttää keskeisiin turvallisuusmääräyksiin, jotka koskevat umpilähteiden, röntgentoiminnan ja avolähteiden käyttöä säteilylähteiden luokassa 3. Osallistujat oppivat säteilylainsäädäntöä, säteilysuojelun perusperiaatteita, säteilyn terveydellisiä vaikutuksia, säteilylaitteiden käyttöä sekä säteilymittausten suorittamista.

Koulutuksen aikana osallistujat saavat valmiudet toimia säteilyturvallisuusvastaavina, oppivat tunnistamaan säteilyn riskejä ja varmistamaan turvallisen säteilyn käytön. Opit myös täyttämään Säteilyturvakeskuksen (STUK) vaatimukset työlle ja tunnistamaan säteilyyn liittyviä vaaratekijöitä. Koulutuksen päätteeksi osallistujilla on mahdollisuus osallistua kuulusteluun ja suorittaa virallinen testi, jonka läpäisseet saavat todistuksen koulutuksen suorittamisesta.

Säteilyturvallisuusvastaavalla on oltava osaamisalalleen soveltuva pohjakoulutus, säteilysuojelukoulutus ja riittävä työkokemus. Säteilyturvallisuusvastaavan kelpoisuudesta säädetään säteilylain (859/2018) 41 §:ssä ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa ionisoivasta säteilystä (1044/2018). Koulutuksen jälkeen osallistujat tuntevat säteilysuojelulainsäädännön pääkohdat, viranomaisyhteistyön käytännöt ja säteilyn käytöstä johtuvat vaaratekijät, ja he osaavat toimia yhteistyössä säteilyturvallisuusasiantuntijan (STA) kanssa.

Säteilyturvallisuus koulutus omalle ryhmälle

Järjestämme säteilyturvallisuusvastaavan (STV) koulutusta myös ryhmille. Koulutuksen sisällössä otetaan huomioon yrityksen toimiala, työpaikan olosuhteet ja tapaturmariskit. Koulutus toteutetaan asiakkaan haluamana ajankohtana valitussa paikassa. Koulutus voidaan toteuttaa asiakkaan tiloissa tai missä tahansa Alertumin koulutuspaikassa ympäri Suomen.

Kysy myös aikataulua täydennyskoulutukseen. Järjestämme täydennyskoulutusta tällä hetkellä vain tilauksesta.

  • Täydennyskoulutus röntgentoiminta säteilylähteiden luokassa 3 (10 tuntia)
  • Täydennyskoulutus umpilähdetoiminta ja avolähteiden käyttö laboratorioissa säteilylähteiden luokassa 3 (10 tuntia)

Täydennyskoulutuksessa kattaa ennakkotehtäviä ja yhden päivän luokkahuonekoulutusena, jonka avulla voit syventää osaamistasi.

Tilaa oma koulutus soittamalla 010 320 5772 tai lähettämällä meille sähköpostia koulutus@alertum.fi. Asiantuntijamme auttavat teitä koulutusjärjestelyissä mielellään.

Pyydä koulutustarjous