Alertumilla voi suorittaa kaikki ammattipätevyyskoulutukset kuten pakollisen ennakoivan ajon koulutuksendigipiirturikäyttö- ja ajo-ja lepoaikalakikoulutuksen sekä ensiapukoulutuksen.

Kuljetusalan ammattipätevyyden suorittaminen

Kuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutus pitää sisällään yhteensä 35 tuntia koulutusta viiden vuoden aikana, josta seitsemän tuntia tulee olla ennakoivan ajon koulutusta. Käytännössä 35 tuntia koulutusta tarkoittaa viittä vähintään seitsemän tunnin kestoista koulutuspäivää.

Pakollista ennakoivan ajon koulutusta lukuun ottamatta ammattipätevyyskoulutukset voi valita itse saatavilla olevan tarjonnan mukaisesti. Ammattipätevyyden jatkokoulutukseen voi esimerkiksi helposti yhdistää työssä tarvittavat korttikoulutukset kuten työturvallisuuskortti– ja trukkikorttikoulutuksen.

Koulutusten suoritusjärjestyksellä ei ole väliä. Voit suorittaa koulutukset peräkkäisinä päivinä tai hiljalleen viiden vuoden aikana.

Huomioithan, että itsenäisen verkko-opetuksen määrä koulutuskokonaisuudessa on rajoitettu 12 tuntiin. Näin ollen voit sisällyttää kuljettajan jatkokoulutukseen vain yhden 7 tunnin kestoisen ammattiautoilijan verkkokurssin. Loput kurssit tulee olla suoritettu joko lähikoulutuksena tai webinaarina. Webinaari on etäkoulutus, johon voi osallistua tiettyyn aikaan verkon yli sijainnista riippumatta.

Mikä kuljettajan ammattipätevyys?

Kuljettajan ammattipätevyys -kurssit koskevat ammattikuljettajia, joilla on C-luokan tai D-luokan ajo-oikeus. Kuorma-auton ja linja-auton kuljettamista koskeva lainsäädäntö edellyttää ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta ammattipätevyyttä. Alertum kouluttaa vain kuorma-auton kuljettajan pätevyyden ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutusta. Perustason ammattipätevyyskoulutusta tarjoavat useimmat autokoulut.

Ammattipätevyyskoulutus jaetaan kahteen osaan: perustason ammattipätevyyskoulutukseen ja jatkokoulutukseen. Ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 alkaen ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Perustason ammattipätevyyttä ei vaadita, jos linja-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008, ja kuorma-auton ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009. Vaikka perustason ammattipätevyyttä ei tarvitse suorittaa, on kuitenkin suoritettava laissa säädetty jatkokoulutus.

Voinko suorittaa ammattipätevyyden jatkokoulutuksen?

Alertumin tarjoamiin ammattipätevyyden jatkokoulutuksiin voi siis osallistua, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa ennen 10.9.2009
  • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa ennen 10.9.2008
  • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (ammattipätevyys näkyy ajokortilla merkintänä 95 tai kuljettajan ammattipätevyyskortissa)
  • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen ja perustaso on jo suoritettu (ammattipätevyys näkyy ajokortilla merkintänä 95 tai kuljettajan ammattipätevyyskortissa)

Alertumin koulutuksista ei voi saada ammattipätevyyttä mikäli:

  • ei ole C- tai D-luokan ajo-oikeutta
  • ajo-oikeus on alkanut C-kortissa 10.9.2009 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu
  • ajo-oikeus on alkanut D-kortissa 10.9.2008 jälkeen, eikä perustasoa ole suoritettu

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyyden voimassaoloa voi jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksilla, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajokortin haltijan ajo-oikeus on voimassa.

Ammattipätevyyden suorittaminen Alertumilla on erittäin helppoa

  1. Valitse koulutukset, mitkä haluat suorittaa. Voit ilmoittautua koulutuksiin koulutushaun kautta. Muista tarkistaa, että koulutuksessa on merkintä Soveltuu myös kuljettajan ammattipätevyyskoulutukseksi. Voit helpottaa hakua valitsemalla hakuvaiheessa täpän
    ”näytä vain kuljettajan ammattipätevyyskoulutukset”.
  2. Kun kaikki koulutukset on käyty, varaa aika Ajovarmalta. Koulutusten jälkeen haetaan joko erillistä ammattipätevyyskorttia tai erityisehtomerkintää (95) ajokorttiin.

Jos et tiedä mitä koulutuksia olet jo suorittanut tai montako ammattipätevyysmerkintää olet saanut, tarkista tiedot Traficomin sivuilta.

Pätevyyskoulutukset, joista voit saada ammattipätevyysmerkinnän

Seuraavat koulutukset soveltuvat osaksi kuorma-autonkuljettajan pätevyyden ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyyden jatkokoulutusta.

Ennakoivan ajon koulutus (kaikille pakollinen), työturvallisuuskortti, trukkikorttikoulutus, SPR Ensiapukurssi EA1 (kaksi ammattipätevyysmerkintää), SPR Hätäensiapukurssi 8h, digipiirturin käyttö, ajo- ja lepoaika sekä työaikalakikoulutus, ensiapu- ja alkusammutuskoulutus, kuorma-autonkuljettajan nosturikoulutus, pyöräkuormaajan turvallisuuskoulutus sekä ratatyöturvallisuuskoulutus (Turva).

Usein kysyttyjä kysymyksiä kuljettajan ammattipätevyydestä

Kuinka nopeasti ammattipätevyysmerkintä näkyy Traficomilla?

Ilmoitamme hyväksytyt suoritukset sähköisen rajapinnan avulla. Useimmiten ammattipätevyysmerkintä näkyy Traficomin rekisterissä koulutusta seuraavana arkipäivänä.

Mikä on kuljettajan ammattipätevyyden hinta?

Kuljettajan ammattipätevyyden hinta riippuu valituista koulutusaiheista. Koulutusaiheiden hinnat vaihtelevat 69 euron ja 299 euron välillä. Ammattipätevyyskoulutuksen hinnan lisäksi jokaisesta ammattipätevyysmerkinnästä veloitetaan viranomaiskulu 11 € (alv 0 %) sekä käsittelykulu 4 € + alv.

Halvimmillaan viisi ammattipätevyyspäivää voi suorittaa Alertumilla hintaan 661 euroa + alv (koulutukset 586 euroa + alv, ammattipätevyysmerkinnät 75 euroa + alv). Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Halvimman koulutuspaketin saa aikaan valitsemalla:

Kuljettajan ammattipätevyyn uusiminen, miten se tehdään?

Jos kuljettajan ammattipätevyyskorttisi on vanhentunut ja kaipaa uusimista, mutta olet suorittanut perustason ammattipätevyyden tai sitä ei sinulta vaadita, saat ammattipätevyyden uudelleen voimaan osallistumalla viiteen jatkokoulutuspäivään. Huomioithan, että yhden päivistä tulee olla ennakoivan ajon koulutus.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Ammattipätevyyskoulutuksista kuulee usein puhuttavan eri termeillä. Kaikki kuitenkin tarkoittavat samaa asiaa. Usein kuultuja nimiä ovat muun muassa direktiivipäivät, direktiivikoulutus, ammattipätevyyskurssi, ammattipätevyyskoulutus, CAP-päivä, CAP-koulutus, amp-koulutus.